Het WEESPERZIJDEFESTIVAL

Wat weet ik er nog van door Joke Krull

Sinds 1996 vieren de bewoners van de Weesperzijdestrook het Weesperzijdefestival. Bij dit zelfgeorganiseerde festival voor alle leeftijden is er ruimte voor muziek, dans en performances van buurtgenoten. Er zijn buurtwandelingen met uitleg over de buurtgeschiedenis.
De 1e afsluiting in 1996 nam het Monsterverbond voor zijn rekening, zij zaten toen in de Schollenbrugstraat.

De prachtige lelie op de Amstel was het begin van de afsluitingen op de Amstel.

Het festival is in alle jaren door steeds bemand door vele vrijwilligers, zowel de organisatie als op de dag zelf. De optredens en presentaties werden verzorgd door getalenteerde buurtbewoners. Informatie door Stadsdeel, Brandweer, Politie, Dierenambulance en Woningcorporaties behoorde tot de Informatiemarkt, die ook deel uit maakten van het voorprogramma van het Festival. De kraampjes werden later omgebouwd tot eetkraampjes en bemand door de restaurants uit de buurt.

Girasol
Een van de vaste deelnemers vanaf de koffie tot aan een drankje is en blijft De Ysbreeker, een vriend door dik en dun.!
Ook bakker Hartog draagt zijn steentje bij door koekjes en brood te bakken met de kinderen.

Het schoolplein van de 4e Montessorischool was altijd een fijne plek voor de diverse kinderactiviteiten zoals: sport, schaken met Allard Troost, je gezicht schminken , een kijkdozenwedstrijd.

Een vaste gast was ook Koos Kneus, met zijn poppentheater zeer populair onder de kinderen. 
Voor het geluid en podium werd alle jaren een beroep op de Theaterstraat gedaan, gedragen door vrijwilligers stonden zij hun mannetje, een fijne samenwerking. 

Andere leuke projecten:

  • Op de foto met je buren door Harald Schole
  • Roeien op de Amstel met Sietze
  • Kinderkermis met Trees, Willy en Jeanet
  • Pannenkoeken/frietkraam met Wolf 
  • Op de foto met je buren door Hannes Wallrafen, Jack Aarts en Pieter Verhoef
  • Op zaterdag 21 september is het mogelijk om gedurende de dag een tochtje te maken met de boot van Dirk Bruin
  • Op de foto met je buren door Eddy Postuma de Boer
  • Zeskamp door Tim en Mark
  • Kindervrijmarkt
  • Goochelaar

Presentatoren door de jaren heen: 

Frank Alsema, Willem Gotink, Michiel Romeijn, Robert de Hoog, Tjerk Risselada

Vrijwilligers door de jaren heen:

Wolf Waterman, Willem Gotink, Trees  van Mansfeld, Jeanet v Omme, Anouk v Wechem, Joke Krull, Alex Krull, Sander de Maaijer, Merel Borgesius, Willy Thiessen, Gerard Smit, Alfons v Stiphout, Viviane, Yona, Corien Tulp, Sofie Tio, Saskia v Gelder, Helena Koning, Jos v Eldonk, Jenny Clardy, Cees Nuyten, Richard, Lauran, Christine Holtkamp, Mariska v Geffen, Adriaan Meier, Maarten, Mevrouw Braaksma, Meneer Braaksma, Sietze Fluitsma, Xander Waller, Arjen, Jan vd Broek, Trijnie vd Broek, Evert vd Broek, Heleen vd Broek, Simon vd Broek, Evert Waller, Den Hartog, Tiny de Wit, Yvonne Philips, Mart, Marleen Keja, Elis de Liagre Bohl, Rene Stotijn, Ronee Bosgra, Sjors Beenker, Peter Wiebes, Lizzy v Leeuwen, Piet Schoemaker, Wyb Elgersma, Dirk Bruin, Cora Swietering, Ruud Schuitemaker, Joop Vriesman, Yacintha van der Meer, Lauran, Harald Schole, Henny Allis, Josha Engelhard, Laila Cohen, Rein Jelle Terpstra, Alison Isadora, Hannes Wallrafen, Kees, Tamar, Marli, Cathelijne, Ernestine, Maria, Asha, Wies, Niek Zwart, Karin Ridderikhof, Michael Elling

En vele die ik misschien vergeten ben

Vanaf 2009 is er ook het Weesperzijdefilmfestival.

In dit festival presenteerden de filmers en videokunstenaars uit de buurt het werk waar ze de voorgaande twee jaren mee bezig waren geweest en lichtten zij hun werk door middel van korte interviews toe. Hiernaast werden de het jaar daarvoor speciaal voor de buurt gemaakte films nog eens onder goede omstandigheden aan het publiek vertoond. 

Er is onder meer werk te zien van Pieter Verhoeff, van Habbekrats, de trotse winnaar van een Gouden Kalf voor de beste acteur Nasrdin Dchar in de Gouden Film Rabat en een preview van de nieuwe bioscoopfilm Doodslag van Pieter Kuijpers, met Theo Maassen in de hoofdrol.

Ook heeft het Weesperzijde Filmfestival kleine filmpareltjes in de aanbieding, zoals Bokemei, een film van Nina Pieters over het Zwitserlevengevoel van een in Amsterdam wonende Ghanese schoonmaker, die daar al twintig jaar de toiletten van dit bedrijf schoonmaakt. Of de prachtige miniatuurevocatie van Rimko Haanstra over de dag dat de Giro d ‘Italia de Weesperzijdestrook aandeed. Voor de jeugd was er een preview van een nieuwe aflevering van Dr. Cheesy  en Pieter Verhoeff presenteert zijn nieuwste jeugdserie. En alsof dat nog niet genoeg is, kan men op dit festival kennismaken met een nieuw Amsterdams fenomeen: Manus en Janus, Superhelden!

Audiovisuele kunstenaars als Yarre Stooker luisteren het festival op met hun nieuwste installaties.

Door de jaren heen heeft het Filmfestival gebruik gemaakt van de locatie Brandweerkantoor op de Weesperzijde,  Kohnstamhuis, Volkshotel, Roeivereniging Berlage, al met al altijd succesvol. De laatste jaren werd er gekort op de subsidie voor de Festivals, daarmee werd er een kleine bijdrage voor de te kijken films gevraagd. Een organisatie die ook vlekkeloos verliep door de vele vrijwilligers.

Iemand die het festival niet los kan laten: Alfons van Stiphout, de grafische ontwerper voor het prachtige logo van het festival

ONTHOUD DE DATUM 25 SEPTEMBER 2021!!!!!!